Blog

Wat doen wij?

Een kijkje in de keuken....

In mijn vorige blog beloofde ik een kijkje in de keuken te geven van onze nieuwbouwafdeling. Wat voor voorbereidingen zijn er nodig om een nieuwbouwproject op de markt te brengen, en wat gebeurt er na de aftrap?

Een nieuwbouwwoning kopen verloopt heel anders dan het kopen van een bestaand huis. Je koopt immers iets wat je nog niet kunt zien, kunt voelen. Je kunt er niet doorheen lopen. En je kunt niet even aanbellen bij de buren om te vragen of het een leuke buurt is en om te ontdekken wat voor vlees je in de kuip hebt qua buren. Hierdoor is dit proces vaak extra spannend voor kopers. Het is mijn taak om ze daarin te begeleiden en alle zorgen weg te nemen. En dat doe ik met heel veel plezier!

WAAR BEGINT HET?
Meestal begint zo’n traject totaal onverwacht. Onze bedrijfsmakelaar Terry wordt uitgenodigd om te praten over de verkoop van een bedrijfspand of voor de taxatie daarvan. Als hij op zo’n locatie mogelijkheden ziet qua nieuwbouw en de eigenaar staat daar voor open, leggen we dit voor aan één of meerdere ontwikkelaars uit ons netwerk. Zo’n ontwikkelaar doet gedegen onderzoek naar de haalbaarheid van zo’n project. Een onderdeel daarvan is hoeveel de te bouwen woningen kunnen opbrengen. Daar speel ik dan weer een rol in, door middel van het uitbrengen van een advies m.b.t. koopsommen. Uiteraard worden meerdere factoren onder de loep genomen door een projectontwikkelaar, zoals bodemgesteldheid, bestemming, bereikbaarheid etc.

VOORBEREIDINGEN START VERKOOP
Als er groen licht wordt gegeven en het project verder wordt ontwikkeld, dan worden de prijzen nog eens gefinetuned aan de hand van de tekeningen en technische omschrijving. De ontwikkelaar laat brochures maken, bedenkt een projectnaam en plant een datum voor een start verkoop. Wij zorgen voor presentatie op Funda en andere websites en bekendmaking via Social Media. We kiezen de juiste verkoopprocedure voor dat moment; een verkoop bij inschrijving, of ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Dat laatste kan nog wel eens voor ongewenste taferelen zorgen ter plaatse en dat voorkomen we graag. Door een verkoop bij inschrijving heeft iedereen gelijke kansen, de vroege vogels maar ook de laatkomers. Wel zo eerlijk.

DE GROTE DAG
Op de dag van de start verkoop kleden we samen met de ontwikkelaar de locatie aan; grote borden met plattegronden van de woningen, artists impressions, veel en duidelijke informatie over het project. Ook zorgen we voor voldoende informatiesets met brochures, prijslijsten en eventueel inschrijvingsformulieren die belangstellenden mee naar huis kunnen nemen. We zijn met voldoende medewerkers aanwezig om alle geïnteresseerden te woord te staan. Ook is er vaak een hypotheekadviseur ter plaatse die direct vragen kan beantwoorden over mogelijke hypotheekvormen.

GESPREK BIJ DE MAKELAAR
Meestal weten we al snel hoe groot de interesse voor het project is. Soms zijn de woningen direct uitverkocht, soms duurt zo’n proces wat langer. Wanneer iemand aangeeft interesse te hebben in een bepaald bouwnummer, voeren we eerst informatieve gesprekken op kantoor. Tijdens zo’n afspraak wordt meer over het project verteld en wordt uitgelegd hoe de aankoop van een nieuwbouwwoning in zijn werk gaat. De kandidaat krijgt een verkoopmap met alle tekeningen en plattegronden, een technische omschrijving, informatie over alle betrokken partijen, etc. Die map nemen we door, we bekijken de tekeningen en bespreken wat voor wensen er zijn qua meerwerk. De map gaat met de kandidaten mee naar huis zodat ze alles nog eens op het gemak kunnen overdenken.

DE KOOPAKTE
In de tussentijd zorgen we dat de concepten koop-/aannemingsovereenkomsten worden opgesteld. Als optanten aangeven er klaar voor te zijn, worden zij bij ons op kantoor uitgenodigd om de aktes te ondertekenen. Wij zorgen dat de ontwikkelaar en de aannemer deze aktes ook tekenen en bezorgen de stukken daarna bij de notaris. 

DE OFFICIELE OVERDRACHT
De notaris nodigt de kopers uit voor de officiële overdracht. Het huis is dan nog niet gebouwd, maar de grond wordt alvast in eigendom overdragen. De aannemer staat dan al in de startblokken om te beginnen. De kopers kunnen tijdens deze periode alvast een keuken en badkamer uitzoeken en denken na over vloer- en wandafwerking. We houden de kopers op de hoogte over de ontwikkelingen rondom het project en zijn we het aanspreekpunt voor vragen. 

EERSTE PAAL
De bouw wordt officieel gestart met een ‘eerste paal’. Een feestelijke gebeurtenis waar ook wij bij aanwezig zijn. En wat is het leuk om alle kopers dan te zien glunderen! Er wordt op zo’n dag kennis gemaakt met toekomstige buren, we zien vaak dat er zelfs direct een groepsapp wordt opgericht. Daarna is het grote wachten begonnen. Op zo’n moment zit mijn taak er vaak op. Een interessant traject voor mij als makelaar met vaak lange en intensieve contacten met kopers en ontwikkelaars.

- Marianne, 14.02.2020 - 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht